Min resa - livslångt lärande

Jag är en finsktalande invandrare som kom till Sverige på 80-talet, förvärvade språket och kulturen dvs integrerades, och utbildade mig till sociolog. Därefter arbetade jag som journalist, lärare i mediekunskap och forskare i medievetenskaper. Idag är jag även jurist och brinner för nationella minoriteters rättigheter, för jämställdhet, för de äldre och för vargar. Jag började på juristutbildningen som 53-årig mormor och är färdig fyra år senare.

Kandidatuppsats i rättsvetenskap här. (2020)
Masteruppsats i rättsvetenskap här. (2020)

Min magisteruppsats i sociologi handlar om en studie av äldre inom äldreomsorgen i samband med den bedrövliga Ädelreformen när man delade ansvaret mellan kommuner och landsting (regioner). "Vård" skulle ges av sjukhus och "omsorg" av kommuner. Jag frågade de äldre vad de ville, och det var ett grepp som visat sig vara rätt ovanligt även idag. Och precis som vi kunde se 30 år sedan har de äldre hamnat mellan två kolosser som inte vill betala och ta ansvar, något som visat sig vara förfärligt under pandemin, när +70 inte fick den individuella bedömningen och vård de har rätt till enligt lagen.












Den första delen av min yrkeskarriär arbetade jag som journalist i radio, tv och pressen, bland annat på Sveriges radio och SVT, YLE, Aamulehti, Iltalehti och Ny Tid. I slutet av 90-talet började jag studera vidare medievetenskaper och blev först gymnasielärare och sedan universitetslärare och forskare inom MKV, med specialitet inom internetkommunikation och sociala medier. 2004 skrev jag min licentiatavhandling i MKV, som handlade om relationsteknologi - sociala medier. Rätt tidigt, eller hur? 

Efter några år som expatriot i Tyskland när make jobbade på Europeiska Centralbanken kom vi tillbaka till Sverige och hoppade in i politiken - jag satt som ordförande inom socialnämnd och ansvarade för myndighetsutövning bl a för äldreomsorgen. Jag såg åter hur klienterna hamnade i kläm mellan kommunala och landstingsregleringar. De äldre berövades sin röst i frågor som handlade om deras liv och hem. Men vi gjorde även en fenomenal omorganisation av ungdomsvården, vände en budget på två miljoner kr minus till två plus samtidigt som vi byggde robust omsorg på hemmaplan, involverade familjerna i vården istället för att se dem som problemet, och såg till att barn fick sina neuropsykiatriska diagnoser i tid. 

Jag jobbade senare ett år i Finland med konsumentfrågor inriktning på hållbarhetscertifieringar och två år på EU-parlamentet i Bryssel som kanslichef för en MEP inom Alde-gruppen. Det är viktiga erfarenheter.

De sista tio åren har jag mest varit kommunikationschef;  på stålbolaget Ruukki Sverige AB och på IKEA of Sweden i Älmhult, samt på Länsstyrelsen Blekinge. 

Det finns alltså en hel del erfarenhet att luta sig mot!

                     2010 bloggade jag om hur                                 sverigefinländarnas rättigheter                         överträds av det allmänna                                 ideligen enligt DO. 

                     På tio år har inte sådär                                       jättemycket hänt, tyvärr.  

Copyright IceCream Consulting AB 2020
Creator: Johanna Parikka Altenstedt 
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång